L'escriptura com a metode per recuperar i conservar records

Francesc Hernàndez, professor d’Exploració Personal i Escriptura de records del Laboratori de Lletres, va oferir aquest dimarts el Taller d’Escriptura de Records a la Biblioteca Sofia Barat de Barcelona. Durant la trobada, a la qual hi van assistir unes trenta persones, en Francesc va respondre preguntes com ara: “Des de quina edat tenim records?”, “Per què recordem més les coses tristes que les felices?”, “Quina part dels nostres records és real i quina inventada?”

El professor va explicar com funciona la nostra ment i també va donar algunes claus als assistents per posar sobre el paper alguns dels moments més importants de la seva vida. També va deixar anar algunes frases que van fer pensar. Per exemple:

  1. Sabies que l’escriptura és un dels mètodes més eficients per recuperar i conservar records?
  2. Sabies que en cada record s’activen milers de neurones? I saps que per cada record s’activen neurones diferents?
  3. Sabies que la ment no funciona de manera cronològica, sinó desordenada?
  4. Sabies que la majoria dels teus records són mentida? Quina part dels records creus que ha construït la teva ment?
  5. Sabies que cada cop que expliques un record el modifiques?

“En la memòria importa més la creativitat que l’objectivitat”, diu el Francesc Hernàndez, que explica que els records són matèria de creació. És per això que engresca de manera rotunda als seus alumnes a escriure els seus records amb aquestes paraules: “Permeteu-vos ser creatius i imaginatius per recordar“.

T’has plantejat mai escriure la teva biografia i no saps què és important i què no? Saps com captar l’essència d’un record quasi oblidat? Vols descobrir com organitzar els teus records de manera senzilla, amena i interessant pels lectors? Si vols treballar en la teva pròpia biografia o en la d’un altre, o si simplement vols explorar en els teus records i treballar-los a través de l’escriptura, apunta’t al curs d’Escriptura de Records amb Francesc Hernàndez.



L'art d'ensenyar a escriure