9 personatges més importants novel·la negra

La novel·la negra és, probablement, un dels gèneres que més atrapen el lector. La intriga, l’ambientació i l’enginy són els punts forts d’aquest tipus de literatura; però la caracterització dels personatges, també.

Quins són els personatges més importants del gènere?

1. Sam Spade

El protagonista de El falcó maltès, la novel·la més famosa de Dashiell Hammett és un detectiu privat dur, intrèpid i enginyós, que es mou per interès propi. Spade ha d’investigar els misteris que succeeixen al voltant de l’estatueta que dóna nom a la novel·la, un tribut que els Cavallers de Malta van pagar a Carles V.

2. Pepe Carvalho

El mític detectiu creat per Manuel Vázquez Montalbán investiga diversos casos en diferents novel·les de l’autor. En Els mars del sud, la més coneguda, ha de trobar l’assassí d’Stuart Pedrell. A aquest misteri se li suma el context de l’Espanya canviant i convulsa de la Transició. Sens dubte, una de les figures que han fet de Barcelona la ciutat literària que és en l’actualitat.

3. Martin Beck

Es tracta del detectiu suec que protagonitza la sèrie de novel·les La història d’un crim, de Maj Sjöwall i Per Wahlöö. És un personatge desencantat amb el sistema en què li toca viure: la Suècia dels anys 60, que, malgrat ser una socialdemocràcia, és mostrada de manera crítica per la seva opulència.

4. Toni Romano

D’origen humil i molt idealista, aquest personatge de Juan Madrid decideix deixar de ser policia perquè considera que no està ajudant la ciutadania. A Les aparences no enganyen, és testimoni d’un crim i emprèn una investigació individual. Un personatge ideal per acostar-se al Madrid més marginal dels anys de la Transició.

5. Art Keller

És el protagonista de El poder del gos, la novel·la negra de Don Winslow. És un agent de la DEA obsessionat a venjar la mort del seu amic. Individualista i expeditiu, no té cap inconvenient en utilitzar la violència si és necessari; tanmateix, és força idealista i creu que pot canviar el món.

6. Salvo Montalbano

És el protagonista de diverses de les novel·les de l’escriptor italià Andrea Camilleri. Les històries d’aquest investigador heroic, honest i lleial ens acosten a la Sicilia més conflictiva. El nom del personatge és un homenatge a Manuel Vázquez Montalbán i Salvo té moltes coses en comú amb Pepe Carvalho.

7. Guillem de Baskerville

El popular frare és un dels detectius més singulars de la ficció, no només per les seves enginyoses tècniques d’investigació, sinó també per la valentia amb la qual s’enfronta a la sectària i fanàtica Església de l’Edat Mitjana. Hi ha qui veu, en el protagonista de El nom de la Rosa, d’Umberto Eco, la figura real de Guillem de Ockham, que també va ser inquisidor i va viatjar a una abadia benedictina per participar en la discussió sobre una heretgia.

8. Tom Ripley

Potser menys conegut, però també rellevant. Es tracta del personatge protagonista de la novel·la de Patricia Highsmith El talent de Mr. Ripley. Tom viatja a Itàlia per guanyar-se la vida i allà coneix a la parella formada per Dickie i Marge. A través de mentides i estratagemes, aconsegueix guanyar-se la seva amistat i sobreviure en un país nou. El singular caràcter i l’enginy de Tom són, sens dubte, dos punts clau en la novel·la de l’escriptora americana.

9. Rebeca

La difunta muller de Max Winter, és el protagonista de la novel·la Rebeca, de Daphne du Maurier. Després de la seva mort, Max decideix refer la seva vida amb una altra noia. Junts tornen a Manderley, la casa en la qual havia viscut amb Rebeca i on encara perdura el seu encís. Rebeca, no obstant això, és més famosa per la pel·lícula de Hitchcock que pel llibre en què es basa el film. Pocs saben que la cinta comença amb la mateixa frase que obre la novel·la de Daphne du Maurier: “Aquesta nit he somiat que havia tornat a Manderley”.

Aquest article és només per dir-te…