7 motius per escriure a mà

Han quedat enrere aquells temps en què una ploma estilogràfica era un bon regal i tenir la cal·ligrafia perfecta, una gran virtut. Avui en dia ja només volen escriure a mà els més romàntics, i és que, per què fer-ho, si podem utilitzar l’ordinador?

1. Es reté millor la informació: és un clàssic. Tothom ha sentit allò de: jo prenc els apunts a mà perquè així se’m queden. I no és cap ximpleria: quan pensem en les lletres i triguem més a escriure-les, el contingut es va gravant a poc a poc en el cervell. A més, és fàcil que cada línia sigui diferent, que no quedi un resultat uniforme. I en la varietat està el gust, perquè experts de la Universitat d’Indiana van demostrar que aquesta variabilitat ajuda a aprendre.

2. Desenvolupa la nostra capacitat de síntesi: escriure a mà és cansat, i, per tant –a no ser que siguem molt treballadors–, preferim estalviar-nos esforços i resumir la informació, en comptes d’escriure detalls innecessaris. També busquem altres maneres de plasmar ràpidament allò que volem dir, mitjançant esquemes o mapes conceptuals. Això implica pensar, fer treballar la ment i alhora mantenir-la jove.

3. Evita els estímuls externs: no ens enganyem, un ordinador amb Internet és una temptació permanent, i sovint acabem consultant el correu electrònic, Twitter o Facebook en lloc de concentrar-nos en treballar o en escriure. Davant d’un full ens assegurem que això no passa.

4. No és perjudicial per a la vista: els científics no es posen d’acord en el mal que ens fan les pantalles LED, però alguns asseguren que la llum que desprenen pot ser, a la llarga, perjudicial per a la retina. Potser val més curar-se en salut i escollir l’opció que sabem que no és perjudicial per a la nostra vista.

5. Activa més regions del cervell: l’escriptura manual activa alhora la funció motora –en moure el braç i la mà–, la visual i la cognitiva. Posem en pràctica l’anomenada manipulació manual fina, que és la capacitat de manejar coses petites amb els dits. “La xarxa neuronal que controla aquesta capacitat coincideix amb la del llenguatge; i, per tant, quan escrivim a mà aprenem a parlar millor que teclejant en un ordinador”, assegura David Bueno, doctor en Biologia i investigador en Genètica a la Universitat de Barcelona.

6. Ens tornem més organitzats: quan escrivim a mà podem guixar, està clar, però sempre procurem que el full quedi el més pulcre possible. Això ens fa ser més reflexius –ens obliga a pensar abans d’escriure– i organitzats –ens forcem a estructurar el coneixement, de manera que s’entengui amb facilitat–.

7. Millorem l’ortografia: cada cop fem més faltes d’ortografia, i el fet d’escriure en ordinadors hi té molt a veure. Com que els ordinadors tenen correctors no acostumem a fixar-nos en les faltes; al cap i a la fi, desapareixeran soles. Quan escrivim en paper, en canvi, parem més atenció a l’ortografia, ja que els errors quedaran escrits, tant si els veiem com si no.

7 volums indispensables biblioteca feminista