Melcion Mateu

Melcion Mateu

Melcion Mateu

Poeta

Imparteix els cursos virtuals de Redacció i estil, Poesia i Referents literaris per a escriptors i lectors

Melcion Mateu (Barcelona, 1971) és poeta i traductor. El seu darrer llibre, Illes lligades (Premi Jocs Florals de Barcelona 2014) construeix un arxipèlag imaginari amb la Mallorca dels orígens familiars, la ciutat de Nova York –on va viure nou anys– i l’illa de Santa Catarina (Brasil). Alguns dels poemes d’aquest llibre i d’altres del poeta nord-americà Rowan Ricardo Phillips formen part del CD Poètica (2016), musicats pel compositor i contrabaixista jazzístic Alexis Cuadrado, amb  Miles Okazaki a la guitarra, Andy Milne als teclats i Tyshawn Sorey a la bateria.

Altres poemes dels llibres anteriors –Jardí amb cangurs (2005), Ningú, petit (2002) i Vida evident (Premi Octavio Paz 1998)– figuren també a les recents antologies Mig segle de poesia catalana, de Vicenç Altaió i Josep M. Sala-Valldaura i La cuarta persona del plural; antología de la poesía española contemporánea (1978-2015), de Vicente Luis Mora (2016), entre d’altres dispersos en antologies i revistes dels Estats Units, Regne Unit, Mèxic, Brasil, Rússia i Eslovènia.

És autor d’un nombre de traduccions literàries, sobretot de l’anglès, i nombrosos articles de periodisme cultural, ressenyes i treballs acadèmics. Doctor en Llengües i Literatures Hispàniques i Lusòfones (New York University, EUA) i Master of Arts en Literatura Comparada (Cornell University, EUA), viu i dona classe al Brasil des de 2014.

  • Vida evident (Barcelona, Columna Ediciones, 1999). Premi Octavio Paz 1998.
  • Ningú, petit (Barcelona: Ed. 62/Empúries, 2002).
  • Jardí amb cangurs. Pròleg d’Àngel Terrón (Barcelona: Edicions 62, 2005).
  • Illes lligades. Epíleg d’Andreu Gomila (Barcelona: Labreu, 2014). ). Premi Jocs Florals de Barcelona 2014.