El Laboratori de Poesia, a la recerca del sisè sentit

El Laboratori de Poesia, a la recerca del sisè sentit

Enguany, els cursos virtuals de poesia han viscut una mutació. El que ha estat fins ara Poesia III s’ha convertit en el Laboratori de Poesia, un espai de trobada entre la poesia i les arts plàstiques en què els participants col·laboren en un projecte creatiu comú.

Gràcies a la generositat del pintor i activista cultural Víctor Andreu i als artistes del Col·lectiu Fulcre, que té el seu taller al Molí d’en Xina (Algaida, Mallorca), pintors i escriptors hi estableixen un diàleg interminable i productiu que incorpora poesia i arts plàstiques.

Al Víctor Andreu li agrada de capgirar aquella màxima horaciana de l’ut pictura poesis (“la poesia, com la pintura”). Per als artistes de Fulcre, és millor dir ut poiesis pictura: la seva pintura és poesia, una poesia plàstica que tradueix paraules i conceptes a un alfabet de línies, taques, colors i altres elements que es poden interpretar, però mai tan sols en termes racionals: per això, les seves obres són alhora clares i misterioses, comprensibles i suggeridores.

Setmana rere setmana, els artistes de Fulcre tradueixen els mots en pintura. Els poetes del Laboratori tradueixen les noves pintures en nous poemes que alimenten la conversa: un intercanvi entre pintors i poetes que transcendeix l’espai virtual dels cursos i l’espai físic del Molí.

Del resultat del primer seminari en col·laboració, el Seminari Àlef, n’estem editant plaquettes en format electrònic i preparant-ne una exposició per al proper 14 del mes de gener a la nova seu del Laboratori de Lletres.

Àlef és la primera lletra de diversos alfabets semítics. El seminari de l’any passat girava al voltant del concepte de “certesa”. Enguany intervenim en el seu seminari Afat: el sisè sentit.

El terme afat (del llatí adfatus o affatus: “adreçar-se a”) és una referència al Llibre de l’afat, de Ramon Llull, un autor molt estimat als artistes de Fulcre, que tenen el seu taller a dues passes de l’indret on el místic mallorquí s’endinsava en les seves meditacions. Llull argumenta que, més enllà dels cinc sentits tradicionals (vista, oïda, tacte, olfacte i gust) hi ha un sisè sentit —que ell anomena “afat”—, que és el que impulsa humans i animals a comunicar-se i expressar-se. Comunicar-nos i expressar-nos és el que fem al Laboratori de Poesia, una experiència interartística que ens convida a cercar i crear un llenguatge propi.

Melcion Mateu