La teva història és la teva marca

La teva història és la teva marca

Per Neus Arquès

Els temes que triem i el punt de vista que adoptem ens posicionen davant de qui ens escolta. La nostra història forma part indeleble de la petjada que deixem en els altres.

No totes les històries busquen el mateix. Hi ha històries que curen i altres que fereixen. La que explica Francine Cristophe cura. En aquesta entrevista l’octogenària recorda amb enteresa el seu viatge. L’estrella groga, massa gran per a una nena jueva que als vuit anys és deportada a un camp de concentració; la decisió heroica, encoratjada per la seva mare, de donar l’única cosa que tenia -un tros de xocolata- a una partera. Com, molts anys després, una desconeguda es presenta davant d’ella, li lliura una xocolatina i li diu: “sóc el bebè”. Aquesta narració ens parla de la dignitat de l’ésser humà.

Hi ha històries que fereixen. Acostumen a ser narratives identitàries, construïdes sobre el concepte de “el contrari”, entès com “el que no és com jo”. Asfixien la conversa perquè simplifiquen la realitat en estereotips. El que exposa de forma magistral l’escriptora Chimamanda Adichie quan parla del perill de la història única.

Cadascú de nosaltres està en el seu dret d’explicar la seva vida com la veu. I està en el seu dret d’assumir l’efecte que la seva història tingui sobre els altres. Som responsables de les històries que expliquem. Aquest és el gran privilegi que tenim com a éssers humans.

[Aquest i altres conceptes i històries les podràs trobar al curs “Curs d’escriptura per a dones molt ocupades (homes benvinguts!)“]