Entremestres: Cristina Fernández Cubas

Entremestres: Cristina Fernández Cubas

Ja tenim data per la nova sessió de l’Entremestres del Laboratori de Lletres, xerrades disteses i properes amb autors reconeguts. Aquesta vegada tindrem el plaer de rebre una de les veus més importants de la narrativa breu en castellà: Cristina Fernández Cubas. Com sempre, l’esdeveniment es durà a terme al Laboratori de Lletres i podeu reservar la vostra invitació AQUÍ.

Cristina Fernández Cubas (Arenys de Mar, Maresme, 1945) és una escriptora i periodista catalana, una de les més destacades autores del relat breu en la literatura espanyola.

Va publicar el seu primer volum de contes, Mi hermana Elba, el 1980, al qual li han seguit: Los altillos de Brumal (1983), El ángulo del horror (1990), Con Ágata en Estambul (1994), Parientes pobres del diablo (2006, premi Setenil 2006). L’any 2009, la seva recopilació Todos los cuentos va rebre els premis Ciutat de Barcelona, Salambó, Qwerty i Tormenta, entre d’altres.

És també autora de novel·les —El año de Gracia i El columpio—, una obra de teatre —Hermanas de sangre— i un llibre de memòries narrades, Cosas que ya no existen (Premio NH Hoteles para Cuentos, 2001), recuperat el 2011 per Tusquets Editores. La seva novel·la El año de Gracia va inspirar al compositor Albert Sardà l’òpera del mateix nom, i fou estrenada a Alacant al setembre de 1992 en el VII Festival de Música Contemporània, dirigida per Joan Lluís Bozzo.

El 2013 va decidir utilitzar el pseudònim de Fernanda Kubbs per la seva novel·la La puerta entreabierta, sobre una periodista escèptica que en visitar a una vident pateix una transformació inesperada.

Fernández Cubas es val dels models de la narració fantàstica per enfrontar als seus personatges —principalment femenins— a unes atmosferes inquietants, plenes de suggestions, un joc en el qual el lector és part activa del desxiframent de les claus i dels silencis, del desvelament de les raons últimes de les psicologies i conductes.

El 2016 li va ser concedit el Premio Nacional de Narrativa i el Premi de la Crítica de Narrativa castellana 2015 pel seu llibre de relats La habitación de Nona.

La seva obra està traduïda a deu idiomes.