Com escriure en entorns professionals?

Posted on Posted in Blog

Com escriure en entorns professionals?

Escolliu qualsevol dia feiner a l'atzar i intenteu quantificar els textos que s'escriuen des de la vostra empresa: correus electrònics, ofertes, articles per al blog, comunicats interns, entrades per a Facebook, tweets, informes, notes de premsa, butlletins, etc. I la llista podria continuar. Ara penseu en el públic a qui va dirigit cada un d’aquests escrits, el canal i el to que utilitzaríeu; de seguida us adonareu que el llenguatge i el registre haurà de canviar en cada cas.

És evident que l'escriptura és la principal eina de comunicació que tenen les empreses. Quan una organització escriu bé, repercuteix positivament en la seva imatge, transmet confiança i seguretat; qualitats imprescindibles per aconseguir la fidelitat del client. Però, a més, en l’àmbit intern, escriure bé també dóna beneficis: disminueixen els conflictes en la comunicació escrita i els missatges són més clars i eficients.

Ara bé, què s'ha de tenir en compte per escriure bé en entorns professionals?

1. Adaptar el contingut segons el canal i l'interlocutor. Quan escrivim un tweet no podem fer servir el mateix to que quan escrivim una oferta per a un client. El to i el llenguatge s’han d'adaptar perquè son la clau del la bona comunicació.

2. Seleccionar i ordenar bé les idees. Ser capaç d'escriure de manera eficaç i clara qualsevol missatge: sense redundàncies ni ambigüitats.

3. Trobar l’equilibri entre l'estil de l'empresa i el personal. Les empreses haurien de tenir una guia d'estil per ajudar els empleats a escriure segons el to que vulguin transmetre; i alhora, que permeti als treballadors escriure sense perdre la seva personalitat dins de l'empresa. En definitiva: aconseguir un equilibri on les dues parts es trobin còmodes.

4. Empatia. Aprendre a incorporar l'empatia en els escrits farà que ens avancem a possibles preguntes dels nostres interlocutors i amb això escriurem un missatge més eficient. També ajudarà a evitar els conflictes en la comunicació escrita.

5. El paper de la revisió per evitar problemes. Si s'incorpora la revisió com una part més de l'escriptura, els nostres textos milloraran.

6. Saber com afrontar conflictes en la comunicació escrita. Qualsevol empresa ha de conèixer i aplicar les millors tècniques per resoldre els conflictes en matèria escrita.

7. Confiança en l'escriptura. Quan les persones tenen confiança en la seva escriptura, els textos guanyen en espontaneïtat, frescor i claredat.

Encara que són molts els factors que cal considerar per aconseguir un bon text, és important saber que l'única manera de millorar en la nostra escriptura és amb la pràctica: escrivint. I també fixant-nos-hi, és a dir, adoptant una actitud conscient quan escrivim.

Si t’ha semblat útil aquest article i t'agradaria rebre més consells sobre com escriure bé, subscriu-te al nostre butlletí.

I si vols aprofundir en l'escriptura, et convidem a visitar la nostra pàgina web amb tots els cursos que oferim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *