11 consells per escriure bé un correu electrònic

Posted on Posted in Blog

El correu electrònic és una eina imprescindible en el nostre entorn laboral. Encara que portem escrivint des de petits, escriure bé no és una tasca senzilla. Alguna vegada has escrit un correu i el receptor l'ha mal interpretat? En algun moment t’ha costat sintetitzar una idea complexa? T’has encallat a l'hora d'escriure una mala notícia? Si has contestat que sí a algunes de les preguntes, no et preocupis; és el més habitual.

Aquí tens alguns consells per escriure un bon correu electrònic:

1. L'assumpte: ha de ser concís i clar. Intenta sintetitzar tot el que vols dir en només quatre o cinc paraules. Per exemple, si envies una proposta de col·laboració de la teva empresa, l'assumpte hauria de ser: Proposta de col·laboració Nom empresa.

2. Personalitza el missatge tant com sigui possible. El nom del receptor és imprescindible; i, quan sigui possible i si es coneix l'interessat, afegeix alguna pregunta o comentari personal perquè la comunicació sigui més espontània i natural.

3. Sintetitza i evita la informació superficial, el lector t'ho agrairà. No et repeteixis. El més important sempre ha d'anar al més aviat possible.

4. Escriu oracions senzilles que no siguin complexes. Evita l'ambigüitat i les males interpretacions.

5. Revisa'l abans d'enviar. Revisar és molt més que passar pel corrector, també consisteix a rellegir i comprovar si les idees estan ben exposades, si falta informació rellevant, si es pot sintetitzar encara millor, si hem utilitzat un vocabulari precís, etc.

6. Cuida l'estructura del text perquè sigui agradable visualment. Si escrius paràgrafs llargs i densos, has de tenir en compte que no seran atractius per al lector.

7. Utilitza un vocabulari ric i evita els verbs polisèmics (fer, realitzar). Per exemple: realitzar uns informes o redactar uns informes.

8. Adapta el to i el registre del text. Si dubtes d'enviar una abraçada en un correu: no l’enviïs, no hi ha res pitjor que enviar un correu amb una abraçada i rebre una resposta amb una salutació cordial.

9. Què vols aconseguir del missatge? Fes-te les preguntes necessàries. No donis per fet que el receptor interpretarà el que vols dir.

10. Fixa't en els correus que reps i aprèn a ser un lector crític per millorar la teva escriptura.

11. I recorda que la millor manera d'escriure bé és escrivint, així que endavant!

Si t’ha semblat útil aquest article i t'agradaria rebre més consells sobre com escriure bé, subscriu-te al nostre butlletí.

I si vols aprofundir en l'escriptura, et convidem que visitis la nostra pàgina web amb tots els cursos que oferim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *