CADA BATEC COMPTA, un llibre de principi a fi

CADA BATEC COMPTA, un llibre de principi a fi

El Laboratori de Lletres ha participat en la 4ª edició del Projecte Recull de Contes que acaba amb l’autopublicació d’un llibre de relats, a l’Institut Quatre Cantons de Poblenou, amb una vintena d’alumnes.

Al llarg de sis setmanes, els alumnes de 4t d’ESO han viscut de principi a fi el procés de creació d’un llibre titulat: “Cada batec compta”.

Inicialment vam dedicar unes quantes sessions a la part de creació literària, que va anar guiada de la mà d’un dels professors de l’escola, amb l’objectiu de trobar enfocaments originals a través d’eines literàries que s’aplicaven directament a través de la pràctica.

Va ser sorprenent adonar-se que els adolescents no queien en tòpics literaris sinó que en la majoria dels textos eren recurrents temes de rabiosa actualitat: com l’ús abusiu de la tecnologia, les relacions familiars en els nostres temps, la preocupació per la falta de memòria històrica, etc.

Una vegada va estar llest el contingut del llibre, els alumnes es van dividir les tasques posteriors a l’escriptura, com la correcció, maquetació, edició y difusió.

Una altra fase creativa del procés va ser la creació d’un booktrailer, en què es reproduïen petits fragments impactants del relat i una presentació del llibre en format performance, on uns quants alumnes encarnaven alguns dels personatges de les històries i dos presentadors els preguntaven quines eren les seves preocupacions o motivacions.

Gràcies a haver viscut tot el procés, ara, aquests nois i noies són conscients del treball i dificultats que suposa la gestió i naixement d’un llibre, així com la importància de cada fase, entenent que un llibre no només és cosa d’un escriptor, sinó que hi ha tot un equip de persones que formen part d’una cadena, on cada pas és imprescindible per l’èxit final de l’obra.

Aquest és el quart projecte que el Laboratori de Lletres fa amb els alumnes de Quatre Cantons, i actualment s’està portant a terme el cinquè, basat en la poesia.